A tervek szerint a következő években egyedülálló turisztikai attrakcióval bővülhet Gyula városa

vár

Az elmúl év végén a Corso Boutique Hotelben rendeztek egy a szállásadóknak szóló ismertetőt a közeljövőben megvalósuló szigeterőd programról. A tájékoztatón jelen volt dr Görgényi Ernő polgármester, Liska András régész, Szőke Tamás projekt vezető, és Bozó András építész- tervező. Először a polgármester elmondta, hogy a projekt legfontosabb célja egy új attrakció létrehozása, amivel a város turisztikailag egy magasabb szintre pozícionálhatja magát. A várat korábban a fehér körös vize folyta körül, ezt a korábbi állapotot kívánják majd visszaállítani, ezért visszavezetik ide az élővíz csatorna vizét. A szigeterőd fogalom ugyanis azt az együttest jelenti, amibe beletartozik nemcsak a belső, hanem az egykori külső vár, és azt körülölelő, vízrendszer is.

Szőke Tamás elsősorban régészeti adatokkal szolgált, és a polgármester által elmondottakat fejtette ki részletesebben. Őket Liska András követte, aki tavaly márciustól szeptemberig lezajlott régészeti munkálatokról tájékoztatta az egybegyűlteket. Beszámolójából megtudhattuk, hogy a gótikus várkastély csak az erődítmény központi épülete volt és a teljes vár a várárokból és egy palánksorból állt, és csak az ásatások során derült ki, hogy egykor egy 30 méter széles árok húzódott a huszárvár és a belső vár között. A régészeti feltárások főként azokat a területeken folytak, amelyekről kevés volt az információ. A lezajlott ásatások számos meglepetéssel is szolgáltak. Így a rondella mellett egy nagyobb bástyára utaló nyomokat találtak, és az 1566-os ostrom nyomaira is ráleltek. Találtak ágyúgolyókat, és egy angliai posztó hitelesítő pecsétet is, ami az 1558-és 1566 között volt használatban, és végül a várárokban végezte. Előkerült egy ún sisak lyukasztó fegyver is. Szerettek volna a fölben talált cölöpökből egyet kiemelni, de azok meg sem mozdultak, ezért egy markoló segítségével próbálták őket kivenni. Jelenleg a tárgyi emlékek restaurálása zajlik

Bozó András tájékoztatójából megtudtuk, hogy kb másfélévvel ezelőtti elhatározás után a tervezés mára eljutott abba a fázisban, hogy a tettek mezejére léphettek. A fejlesztés a térség fejlődését szolgálja. A kulturális célokon túlmenően fontos, hogy egyedülálló turisztikai attrakció is kialakuljon. A tervezés sok szempont figyelembevételével zajlik. A kivitelezés során fontos szempont, hogy az építkezés ne zavarja a turistákat, ezért megpróbálják ezt az időszakot is attrakcióként hasznosítani, és lehetővé tenni, hogy az érdeklődők idegenvezetővel egy gyilokjáróval bejárhassák majd az építési területeket, és hiteles információkat kapjanak a történtekről. A projekt a kormány döntés alapján a nemzeti várprogram része, és becslések szerint 20 milliárdot meghaladó költséggel számolnak. A jelek szerint a projekt jelentőstámogatást kap minden irányból. Uniós forrásokat is igénybe kívánnak venni a projekthez. Néhány részlet önállóan is megvalósítható, de úgy tervezik, hogy csak a teljes projektre meglévő anyagi fedezet megléte esetén kezdődnének el a munkálatok.

A projekt keretében várszínház és a fürdő is jelentős minőségi és területi fejlesztésen fog átesni. Az előzetes tervek szerint várfürdő egyes részei a téli időszakra közterületté válnak majd, és az 50méteres uszoda elbontásra kerül, mivel itt vezetik majd vissza az élővíz csatorna vizét.

Nagy hangsúlyt helyeznek a forgalom tervezésre, így jelentős forgalom technikai vizsgálatokat végeztek annak érdekében, hogy a gépjárműforgalomban ne keletkezzen fennakadást  az építkezés alatt és a projekt elkészülte után sem.

Jelenleg már vannak elkészült tervrészletek, de jelenleg még ezek nem publikusak, mivel még számtalan szakhatósággal szükséges egyeztetni ezekkel kapcsolatban.

Megalapozott munka elején járnak, és az elkövetkező 1 évben készülnek majd el a pontos tervek.

2 hozzászólás

  1. Csak valósuljon is meg, fantasztikus lenne! Apropó stadion van már? 🙂

    Válasz
    • Mi is nagyon szeretnénk,ha létrejönne. Stadion az sajnos itt nincs. 🙂

      Válasz

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.