Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A Gyulai Almásy Kastély évszázadai

kastely-epulet

 

A jövő évben új attrakcióval bővül Gyula, hiszen előreláthatólag áprilisban kerül átadásra a városunkban található Harruckern-Weinckheim-Almásy Kastély. A kastélyban, európai viszonylatban is egyedülálló modern látogatóközpontot alakítanak ki.

kastely-kertA napokban volt szerencsém részt venni a Látogatóközpont projektbemutatóján, ahol csoportunknak egy a fejlesztéssel kapcsolatos prezentációt mutattak be, és ezután a kastély bejárására is lehetőségünk nyílott. A polgármester úr elmondta, hogy hosszú és göröngyös út vezetett el addig a pontig, amire elkezdődhetett a beruházás, de a városnak a kezdetektől feltett szándéka volt, hogy egy olyan egyedülálló élményközpontot hozzanak létre, ami hosszútávon is fenntarthatóan és nyereségesen tud üzemelni, és a későbbiekben során sem szorul majd támogatásra. A kastély rehabilitációs terveinek elkészülte után a város a kivitelezésre 100%-os támogatást nyert el EU-s pályázati forrásokból.

kastely-munkalatokEzt követően a projektmenedzser Dr Virág Zsolt művészettörténész tartott részletes ismertetőt a kastély előéletéről és jövőjéről. Tőle megtudhattuk, hogy a város vezetősége által támasztott szempontok figyelembevételével alakították ki a kastély hasznosításának lehetőségeit.  Tájékoztatójából kiderült, hogy a kastély 6 különböző attrakciónak fog otthont adni, és a kiállításokon nem csak a grófság, hanem a cselédség mindennapjait is nyomon követhetjük majd, így ez a bemutató nemcsak hazánkban, hanem a Kárpát-medencében is egyedülálló lesz.

A történész elmondta, hogy sajnos a kastély eredeti berendezése az idők során teljesen megsemmisült, így a szükségből erényt kovácsolva a kézzel fogható berendezési tárgyakat és a mindennapi életet installációk, monitorok, animációs játékok segítségével elevenítik majd meg, és a kor elvárásainak megfelelően többnyelvű okostelefonos tárlatvezetés is lesz, aminek segítségével számos releváns információt, és történetet hallgathatnak meg a látogatók.

kastely-mennyezetTovábbi kuriózum lesz az az attrakció is, ami esténként fogadja majd az arra sétálókat, ugyanis a kastély logójában is látható szobalány esténként árnyjátékként fog az épület ablakai előtt átsuhanni.

A kastély teret ad majd a helyi kézműves termékek bemutatásának is, egy ajándékbolt keretein belül, továbbá egy cukrászdát és kávézót is kialakítanak majd, ahol arra is lehetőség lesz, hogy olyan édességeket is megkóstoljunk, amit egykoron a grófi és királyi családok is fogyaszthattak az épület ódon falain belül. És akik itt szeretnének egymásnak örök hűséget fogadni, azokat is szeretettel várják majd, de az épület konferenciáknak és rendezvényeknek is helyet biztosít majd.

A tervezett kiállítás olyan szerteágazó és érdekes, hogy egyszerre szinte nem is lehet majd végignézni, és minden bizonnyal minden korosztály számára sok hasznos és érdekes új információt tartogat majd.

 

Reméljük, mielőbb birtokba vehetjük majd városunk mindenki által szeretett régi-új kastélyát!

 

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.