Gyulai látnivalók

Az alföld gyöngyszeme az ország délkeleti részén fekszik, a Román határ közvetlen szomszédságában.

 

gyulai-var2Gyulai Vár

A város jelképe a Közép- Európában egyedüliként épségben megmaradt gótikus téglavár, ahol nyaranta világhírű színházi előadásokat láthat az idelátogató, de reneszánsz vármúzeuma is érdekes látnivalókkal szolgál. A vár további rendezvények helyszíneként is szolgál, így esküvők, keresztelők, konferenciák, lovagterem fogadások megrendezésére alkalmas.

DSC_0310A város a Körösök által körülölelt területen fekszik, ezek a folyók a szabályozásukat megelőzően a városon keresztül folytak. A vár környékén a következő időszakban tervezik az „eredeti” állapot visszaállítását és ezzel egy egyedülálló látványossággal bíró szigeterődöt fognak kialakítani. A Vár környezetében található az Almássy kastély, műemlék együttese.

 

furdoGyulai Várfürdő

Gyula a vizek városa, ennek szimbóluma a város központjában épített szökőkút és csobogó rendszer, ami éjjel-nappal egyaránt érdekes színfoltja a város életének. A vizes élményeket gazdagítja az Almássy-kastély 8,5 Ha-os parkjában épült egyik legszebb fürdő, a gyulai Várfürdő. Az itt feltörő 72°C gyógyvíz mozgásszervi betegségekre, és nőgyógyászati betegségekre első osztályú gyógyírt jelent. 1985-től a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánították.

 

almasy-kastelyAlmásy-kastély

A mai modern világ embere számára ismeretlen világ az egykori főúri kastélyokban tevékenykedő személyzet élete, de az Almásy-kastély most elmeséli ezt. Az épületben egykor lakott főurak életének színes világa mellett ugyanis, az őket kiszolgáló személyzet mindennapjait is megismerhetik az odalátogatók, ráadásul mindezt a 21. századi technika segítségével tehetik meg. Az interaktív kiállítás minden korosztálynak érdekes program lehet.

 

Százéves cukrászda

A dél-alföld legértékesebb emeletes városi polgárháza. A város egyik leghíresebb épülete a nevében 100 éves, a valóságban ennél is öregebb cukrászda copf stílusú épülete, ami az ország második legöregebb cukrászdája. A ma is működő egység egyben múzeumként is funkcionál, a 150 éves berendezése múlt századi hangulatot idéz. Különleges darab az a 37 sípos géporgona ami egy bécsi mester műhelyében készült a 19.sz elején.

 

Erkel Ferenc Emlékház

Városunk szülötte Erkel Ferenc a Magyar Himnusz és a nemzeti opera megteremtője. A múzeumban Erkel több relikviáját is megtekinthetjük.

 

Ladics ház

Az épület a 19. sz elején épült barokk stílusban. A kisnemesi polgári otthont bemutató ház a gyula történetében több mint 1 évszázadon keresztül fontos szerepet játszó Ladics család hagyatéka. Az utolsó Ladicsok életjáradék fejében 1978-ban ajándékozták a városnak a házat, és vele a páratlan értékű gyűjteményt.